четвртак, 24. јануар 2013.

0003 - Продовження щоденника


     Мої дальші активності йшли таким порядком:
     23 квітня 1997 року я відвідав у Новому Саді пана Бориса Небесного, члена Виконавчої Ради Воєводини і члена презідії «Товариства української мови, літератури та культури - Просвіта». Ми радилися про дальші активності «Коломийки», про знайдення способів придбання деяких речей з українських народних костюмів, потрібних для ансамблю. Пан Борис пропонував, щоб я спробував на який спосіб привести українського посла в Югославії до Сремської Митровиці на річний концерт «Сірміумарта», на котрому виступить і «Коломийка», після шестерічної перерви. Щоб здійснити цю пропозіцію, я був примушиний вступити в акцію, бо зовсім не легко вручити запрошення одному послу. Це мусів зробити хтось значніший від мене, хтось з керівників міста Сремської Митровиці. Найперше звирнувся до начальника Петра Ковачивича, а він мене запровадив до мера міста пана Ілії Міліновича.
     Це було 3 червня 1997 року, а потім і 18 червня 1997 року. На цій другій зустрічі я передав йому пропозицію у писаній формі, а він обіцяв, що справді спробує вручити запрошення послу України в Білгороді.
     До самого концерту ми не знали чи посол прийде, але того дня заявлено мені, що прийде і буде дивитися на наш виступ на концерті...


Відновлена активність «Коломийки»
«Українське слово» серпень 1997 – Петро Ляхович

     На кінці сезону Культурний центр «Сірміумарт» у Сремській Митровиці організував успішний концерт, в якому, крім уже відомого хору дівчат «Сірміумканторум», танцюристів КМТ «Бранко Радічивич», найприємнішою несподіванкою був перший виступ відновленого українського танцювального гуртка «Коломийка». Досить плідний сезон Культурний центр «Сірміумарт», який продовжує багаті традиції культурного життя в цьому найбільшому місті Срему, розташованого на розкопах Сірміуму, одної із східних столиць римської імперії, 24 червня організував урочистий концерт, на якому виступив прославлений хор дівчат «Сірміумканторум», лауерат кількох міжнародних конкурсів, народний струнний оркестр, дитячий і молодіжний танцювальні колективи КМТ ім. «Бранко Радічевич», та відновлений український танцювальний гурток «Коломийка», який продовжує діяльність припинену 1991 року. Треба сказати, що цей гурток зоснований 1979 року першим його керівником Михайлом Ляховичем. Народна група співаків брала участь на багатьох оглядах у Воєводині й Сербії, а танцюристи зачислювались до найуспішніших на фестивалі «Червона ружа», виступали на багатьох сценах  у Воєводині, хорватії і Боснії.
     На цей раз український гурток виконав дві українські народні пісні: «Розпрягайте хлопці коні» та «Ой, дівчино, чия ти» та танець «Українська сюіта» хореографію Михайла Ляховича, яку відновив Микола Ляхович за всього сорок днів наполегливої праці. Так само треба сказати, що оркестр пригутував Ярослав Семянів, і що можна очікувати ще більше успіхів.
     На запрошення мера міста Ілії Міліновича, на цій зустрічі були присутні і Надзвичайний і Повноважний посол України д-р. Вадим Примаченко та Маркіян Лубківський, аташе з питань культури та інформування Посольства України в СР Югославії, як і члени президії «Товариства української мови, літератури та культури Воєводини» м-г Борис Небесний з Нового Саду та о.Стефан Пітка, оден з ініціяторів відновлення активності українського гуртка «Коломийка».
     Весь концерт проходив під бурхливими оплесками повного залу глядачів. Після концерту мер міста влаштував для гостей і керівників ансамблів та гуртків вечерю, яка була нагодою і для розмови про подальші діяльності як Культурного центра «Сірміумарт», так і гуртка  «Коломийка», та у звязку з цим розглянено можливість гастролів мітровацьких аматорів на Україну. Пан М. Лубківський пообіцяв допомогти українським аматорам як у фахових питаннях, так і щодо придбання українських костюмів для танцюристів.
     Сподіємося, що відновлена «Коломийка» продовжить традицію колишньої і знову буде нагороджувати глядачів успішними виступами а глядачі її оплесками...


     Через три дні «Коломийка» знову виступила на тому самому місці, цього разу як гості на концерті початкової школи «Йован Попович» з Сремської Митровиці. Це концерт сучасних танців, а хореографом тим танцюристам є Олена Павасович (Хевка). Танцюристи «Коломийки» виконали два танці: «Метелиця» та «Українська сюіта».
     Після того концерту настала літня перерва. А перші репетиції заказали на 15 вересня. Я і підчас літа був активним.
 25 червня 1997 року знова був пристутний на призідії Товариства «Просвіта». Цього разу говорилось про поїздку делегації Товариства на Україну. Я потайко сподівався, що може возьмуть і мене з тією делегацією, але таке там не було сказане. Після кілька днів  покликав мене по телефоні о.Стефан Пітка, питаючи мене чи ішов би я на Україну. Моєму щасті не було кінця, бо мені і не снилося, що я колись поїду по українській землі. Я згодився їхати і з тої причини мусів піти до Посольства України в Білгород. 26 червня  був в Посольстві, де отримав візу для входу в Україну. З Сремської Митровиці рушили 29 червня, а українську границю перейшли 30 червня о другій годині по півночі.
     В делегації були: о.Стефан Пітка, Борис Небесний, Петро Ляхович, Іван Сікора та Марія Багрій. Делегація відвідала міста: Ужгород, Бучач, Теребовлю, Тернопіль та Львів.


Делегація Товариства в Україні
Стежками предків – шукаємо свої корені
«Українське слово»  серпень 1997 – Борис Небесний

      Протягом цього року схвалено ініціативи щодо нових активностей, визначених на Річних зборах Товариства, а завдяки значному зміцненні та пожвавленні діяльності Товариства, передусім збільшенні членства, висловлено потребу навязування нових і ширших безпосередніх контактів з тих просторів України, звідки 100 років тому наші предки покинули рідні землі.
     На підставі цих пропозицій Презідія Товариства запропонувала, шоб делегація Товариства у складі: о.Стефан Пітка, голова, Борис Небесний, Петро Ляхович та Іван Сікора, члени делегації , навідали Україну. З делегацією подорожувала і Марія Багрій, журналіст редакції «Українські обрії» Радіо Нового Саду. Основне завдання делегації було навязування песпосередніх контактів з представниками держадміністрації та інших організацій та закладів, задля покращання активності Товариства. Відвідини організовані у співробітництві з Тернопільською держадміністрацією та Посольством України в Білгороді.
     Делегація в часі від 29 червня до 3 липня 1997 року навідала Тернопіль, Бучач, Теребовлю і Львів. При зустрічі делегація інформувала своїх співбесідників у згаданих містах в Україні про тему відвідин, визначаючи головні потреби для діяльності Товариства, а це в першу чергу йдеться про допомогу у забеспеченні навчальних засобів для наших дітей, організуванні літніх курсів україністики для українських дітей з Воєводини в Україні і Югославії, можливість прийому студентів і умов навчання та інших питань щодо вдосконалення кадрів потрібних у діяльності Товариства.
      В галузі культури було мови про можливості організації виставок, лекцій або курсів, гастролів естрадних митців або ансамблів і под... Окрема тема розмов під час зустрічей з відповідними представниками міст Тернопільської областіі Львова була з галузі іеформування, передусім щодо співпраці з редколегією журналу «Українське слово» і так само і щодо українських радіо та телевізійних передач. В наукових закладах велисі більш конкретні розмови про потреби дослідження соціяльних та політичних причин виселення наших предків з просторів Західньої України, а найцікавіші матеріяли будуть публіковані на сторінках «Українського слова».
     Делегація вела розмови з представниками обласних держадміністрацій Тернополя та Львова, як і з районними Бучачу та Теребовлі, представниками Товариства «Просвіта», професорами Тернопільського університету, церковними висодостойниками, а в Бучачі з кількома митцями та громадянами. Всі розмови були тематично різнородні, дружні і щиросердечні, з повним розумінням і бажанням, щоб допомогти українській діаспорі в Югославії у збереженні національної ідентичності.
     Держадміністрація допоможе кожну активність нашого Товариства, окремо щодо галузі освіти та фахового вдосконалення молодих кадрів. Щодо забеспечення навчальних засобів домовлено конкретні активності, а з української сторони вже назначено й носія цієї активності. В розмовах оцінено, що організації літніх курсів для дітей та молоді доцільний спосіб освіти і ознайомлення  з національною культурою та традиціями, але це потрібно  заздалегідь плянувати, щоб реалізація була успішною
     Щодо навчання наших студентів в Україні, підкрселено засвоєну Урядом України постанову, за якою для потреб української діаспори забеспечено умови навчання як і для своїх студинтів, зрозуміло в галузях і фахах потрібних для культурно-національного життя, але і це звязане з економічними можливостями.
     Щодо фінансування гастролів митців з України на маніфестаціях у Югославії, в цьому можлива допомога з України, але щоб вони на час були заплановані.
     Філії Товариства «Просвіта» з Тернополя, Бучачу та Львова висловили бажання широкої і постійної співпраці з нашим Товариством, передусім з журналом «Українське слово», як і в інших галузях активностей двох товариств.
     В наукових закладах у Тернополі велися цікаві і конкретні розмови з науковцями, на чолі з професором Богданом Лановиком на тему української міграції. При цій нагоді проф. Лановик сказав, що розгорнено працю якраз на тему дослідження української міграції з цих просторів, а нещодавно вийшла з друку  його книжка про виселення українців до Боснії наприкінці минулого й початку цього століття. Професор Лановик буде про це доповідати на наступному Форумі Української діаспори в Києві в серпні цього року. Він висловив бажання співпрацювати з журналом «Українське слово».
     Велися так само цікаві і змістовні розмови з Іваном Половеєм, заступником президента Обласної держадміністрації Тернополя, Ігорем Дершком, заступником президента Львівської області, Юрієм Ключковським, застуеником директора Товариства «Просвіта» з Львова та його співпрацівниками.
     Делегація зустрілася з головою Міської ради міста Бучач Тарасом Шипощуком та численими культурними й громадськими діячами міста і району, і це пройшло у плідній розмові і сердечному настрої , про події з минулого і потреби постійної співпраці.
     Місто Теребовля, оден з районних центрів Тернопільської області відзначає 900 років від засновання. При цій нагоді , з пропозицією Посольства України в СР Югославії, делегація нашого Товариства вручила вітального листа керівництву міста-ювіляра, після чого велися розмови з заступником президента районної держадміністрації Петром Миколайовичем Шереметом про можливості співробітництва.
     Ці контакти і розмови зобовязують Товариство на проведенні конкретних активностей, від яких треба очікувати добрі результати в діяльності і ще більше гуртування і активність наших  людей. Контакти і і співпраця нашої громади із колишніми осередками проживання наших предків буде найкращим мостом співпраці з Україною і постійна активність нашого Товариства.

Нема коментара:

Постави коментар