четвртак, 24. јануар 2013.

0010 - Вісник і 25 років "Коломийки"

     Від 2003 року у Сербії не друкувався ніякий часопис ані газети, так що наш Вісник був одинокий друкований інформаційник.
     2004 року "Коломийка" великим концертом було відзначила 25 річницю від засновання і з тої нагоди мала вийти монографія товариства. Вона все-таке вийшла із запізненням 2005 року. Авторами були Петро Ляхович і Іван Терлюк.


Коломийка
25
монографія товариства
монографија друштва
издавач
ДОО ПРИНТЕКС
Мачванска Митровица
суиздавач
Културнопросветна заједница «СРЕМ»
рецензија
Иван Терљук
штампа
ДОО ПРИНТЕКС
Мачванска Митровица
тираж
500
Издавање књиге помогао
Покрајински секретаријат за образовање,
спорт и културу АП Војводине
Иницијатор издања
Друштво за неговање украјинске културе «КОЛОМЕЈКА» Сремска Митровица
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------




 Вигляд обкладинки Монографії
     2004 року сповнилося 25 років від того часу, коли розпочалася культурна діяльність української молоді Сремської Митровиці і коли народилася „Коломийка”. Це з початку був лише гурток молоді, котрий знайшов собі притулок при Будинку молоді у Сремській Митровиці і почав плекати українські танці. Пізніше до них долучилися їхні батьки і  iнші люди старшого покоління і заснували  групу співаків українських автентичних пісень. Незадовго цей „ансамбль” взяв собі ім’я „Коломийка”.
     2003 року українські активісти Сремської Митровиці заєрестрували  „Коломийку” під назвою Товариство для плекання української культури „Коломийка”. З тою назвою це українське Товариство дочекало 2004 рік, коли сповнилося 25 років від заснування. 
     На Річних зборах Товариства „Коломийки” початком 2004 року засвоєно План праці, згідно з яким того року мав бути відзначений цей великий ювілей, а також мала бути написана і випущина книжка „Монографія Коломийки”.
     В той час головою Товариства був Петро Ляхович і йому припала робота написання Монографії, бо це і був його задум. До створення монографії долучився і Михайло Ляхович, засновник і перший хореограф „Коломийки“, як також і Iван Tерлюк, редактор „Додатку на українській мові“ Руского слова. 
    Найбільша частина текстів написана в зиму 2004-05 року з досить великими труднощами через брак потрібних записів і інформацій з тих перших часів. Найбільшу частину текстів з перших десять років написав Іван Терлюк а далі продовжив ПетроЛяхович. Спогади людей з нашого минулого записав Петро Ляхович. Текст про переселення українців до Срему написав Іван Терлюк. Перед самим друком, приготовлені тексти переглянув Михайло Ляхович. Переклади з української мови на сербську мову або оборотно робили разом а також усі потрібні перевірки, рецензії, впорядкування, вибір фотографій тощо...
     Як кажуть люди, ніколи не запізно, щоб ще одна книжка побачила денне світло. Головне, що вона вийшла і що тепер і Товариство „Коломийка” має записану свою історію минулих 25 років. Що сказане- з часом забудеться, а що написано- залишається на завжди.


     Сремська Митровиця. 8 січня 2006 року                            Петро Ляхович

Нема коментара:

Постави коментар