понедељак, 24. октобар 2016.

Конференція для засобів масової інформації

     24 жовтня 2016 року у будику міського уряду міста Сремська Митровиця відбулася конференція для засобів масової інформації. Конференцію організовано з нагоди відзначення ювілеїв греко-католицької церкви Вознесення Господнього у Сремській Митровиці. Цього року у парафії зійшлися два ювілеї: 130 років від засновання парафії і 110 років від закінчення будови церкви. Конференцію відкрив з боку міського уряду Зоран Міщевич – заступник начальника відділу культури, спорту і молоді. Від парафії були присутні парох о. Владислав Варґа і представник церковного одбору Владо Шевчук, представник українців голова Товариства плекання української культури «Коломийка» Микола Ляхович, з боку русинів голова Спілки русинів Данієла Хорняк і працівник Архіву Срему Ясна Арбанас.
     У викладанні журналісти довідалися про наступаючий захід – святочну акадамію відхначення цих двох ювілеїв, що відбудеться у наступаючу суботу 29 жовтня у міському театрі ім. Добріца Мілутінович з початком о 18 годині. Перед тим буде відслужене Богослужіння у церкві о 16 годині а за нею буде можливо подивитися на виставку історичних документів і фотографій, що буде поставлена у церковному залу.


      Представник міського уряду Зоран Міщевич говорив в загальному про співжиття, мільтікультуральність та потребу шанувати традиції і спадщину у багатонаціональному місті Сремська Митровиця.
     Отець Владислав говорив про дотеперішні добрі відносини з іншими церквами у місті, з римо-католицькою і православною церквами. Говорячи про святочну академію, він згадав значних гостей, які звелічають відзначення цих значних ювілеїв.
     Голова товариства «Коломийка» Микола Ляхович говорив про саму святочну академію і з чим виступить українське культурне товариство.
     Голова товариства Спілька русинів Данієла Хорняк також говорила про культурну частину академію і хто буде з гостюючих колективів а саме – УКМТ «Калина» з Інджії та хор «Хармонія» з Нового Саду.
     Представник церковного одбору Владо Щевчук говорив про тревале відновлення будинку церкви, яке триває вже два роки, і що все до тепер зроблене і що ще потрібно і плануються зробити.
     Ясна Арбанас говорила в короткому про доселення русинів і українців до Сремської Митровиці і як відбувалося засновання парафії а згодом і будова церкви.

    У дальшій розмові ми дізналися, що збераються матеріяли для майбутньої монографії, яка мала б вийти у скоріший час.

Нема коментара:

Постави коментар