субота, 19. децембар 2015.

Виставка фотографій і холограмів про Володимира Великого і хрещення України-Русі



     18 грудня 2015 року у Сремській Митровиці відбулася виставка фотографій і холограмів про Володимира Великого і Хрещення України-Русі у галереї ім. Глігорія Возаревіча. Виставку організувало Посольство України у Сербії а з нагоди відзначення 1000 літ від смерті Володимира Великого.
     Маніфестація почалася зустріччю у церковному залі грекокатолицької церкви Вознесення Господнього, де знаходиться прикрасна картина, яка зображує подію Хрещення України-Русі. Картину росписав Сілвестер Пушкаш на взірець оргигалної картини автора Петра Андрусіва, яка знаходиться у Філаделфії – США.
     У домівці були присутні посол України Олександр Александрович і конзул Наталія Маркевич а з міського уряду заступник голови Скупштини Зоран Міщевіч. Про історію картини росповів домашній парох о Владіслав Варґа.


     Гості побажали увійти і до церкви про яку знову росповідав домашній парох.
     Маніфестацію провадили численні представники мас-медій для яких посол Олександр Александрович дав заяву.
      «Я вже не перший раз у Сремській Митровиці, яка мені надзвичайно подобається, церкви і центр міста. Я вже бачився з вашим мером один місяць тому і сьогодні маю нагоду познайомитися з заступником голови Скупщини. Мені дуже приємно що Сремська Митровиця маж вже пять років побратимські звязки з українським містом Тернополем у західній частині України і мені двічі приємно бо я сам родом з Тернопільщини. Сьогодні особлива подія, сьогодні відкриваємо виставку Володимира Великого, себто він український князь, який хрестив Київську Русь, хрестив Україну, у центральній галереї у Сремській Митровиці. Сподіваюсь що ви теж відвідаєте цю виставку, побачите її. Я б хотів також подякувати шановному отцю місцевої грекокатолицької церкви о. Варґі, на теріторії якого ми зараз знаходимось і позаду мене ви бачите картину Петра Андрусіва, репродукція Сілвестра Пушкаша про хрещення України-Русі. Я сказав, що сьогодні не буду говорити про політику але про історію можу сказати і справа в тім, що святий Володимир хрестив Київську Русь на той час не існувало сучосної Росії, не існувало навіть ні Москви. Я знаю що у сербській мові існує термін Кеївська Росія що на мою скромну думку не зовсім правильно тому що Київська Русь сучасна Україна. Але повертаючись до теми культури, теми релігії то вже симболічно вистака Володимира Великого відкривається і вона буде тривати протягом місяця, яка на передодні Різдва Христового. І останє що би я хотів сказати. У Україні існує традиція колядок, я не знаю чи це існує у Сербії. В Україні тоді люди в основному діти на передодні Різдва Христового, шостого січня ходять від хати до хати і співають колядки про Різдво Христове. Я бажаю всім нам гарного настрою, «Срећна Нова година и Божић!».“


     Перейшовши до галереї приступилося відкретті вистаки. Ведучою програми була Наталія Маркевич, яка привітала присутніх і представила посла України Олександра Александровича і зараз запросила його взяти слово. 




Він прочитав заяву сербською мовою: «Поштовани грађани Сремске Митровице, поштовани представници локалних органа самоупреве, поштовани свештеници, драги гости. Мени је изузетна част и задовољство да данас у просторијама галерије Лазар Возаревић отворим изложбу посвећену великом кнезу, светом Владимиру Великом, који је пре 1127 година довео хришћанство на територију Украјине, тадашње Кијевске Руси. За Украјину је Владимир је велики човек не само због увођења хришћанства наго као и човек који је показао највеће моралне вредности, које је, као руководилац замље прихватио оно најбоље што је било потребно за његову земљу, успео да промени своје мишљење и промени живот Кијевске Руси. Велики кнез Владимир је заједно са хришћанством довео у Украјину високо образовање, филозофију, литературу, почео је да развија књижевност, архитектуру, уметност. Током његове владавине Кијевска Рус се подигла на исти ниво као најразвијеније монархије десетог века. Као велики кнез, Владимир је успео да уједини територије Источних Словена, што одговарају данашњој територији Украјине, у једну велику земљу. Захваљујући Владимиру Великом Украјина данас може да се поноси и по праву да каже да је наш народ још пре хиљаду година имао високо развијену културу и религију. Мени је драго да ћете ви моћи на данашњој изложби да мало научите о делатности кнеза Владимира и као великог просветитеља и као успешног вођу моје земље да унапреди развој украјинског народа пре Владимира и после њега. Отварање ове изложбе у Сремској Митровици није случајно него је образложено са више разлога, пре свега у вашем граду живе велики број украјинске заједнице, сам град је веома познат по својој етничкој разноврсности, толеранцији. У Сремској митровици се налази и гркокатоличка црква Вознесења у којој и данас имате уникатну могућност да видите репродукцију једне од најпознатијих слика Петра Андрусива о крштењу Владимиром Кијевске Руси. На крају град Сремска Митровица има добре пријатељске везе са Украјином, са градом Тернополем, који је моја отаџбина. Ове године се навршава тачно пет година од датума првог успостављања побратмских веза између два града. 


Тим поводом дозволите ми да предам најлепше поздраве у има града Тернопоља и да предам поздравно писмо од градоначелника Тернопоља господина Надала градоначелнику Сремске Митровице господину Недимовићу – продовжує говорити українською мовою, - В Україні відбулися місцеві вибори і якраз Сергій Надал був переобраний за мера міста. Я маю честь передати того листа. – продовжує сербською, - Само би хтео на крају да захвалим свим присутнима на интересувању за украјинску културу и духовност, да пежелим вама да нешто ново створите за себе, нешто интересантно. Хоћу да изразим искрену захвалност граду Сремска Митровица и галерији Лазар Возаревић на помоћи око организације ове вечери. Хвала вам!»
      Ведуча Наталія привітала заступника голови Скупщини Сремської Митровиці а запросила взяти слово.


 Зоран Міщевич привітав і гостей і домашніх і робітників галереї, говорячи про духовність у українській церкві і значну дату для українського народу і всіх нас. У місті в якому шануюється різноманітність відбувається значна подія і що радий що всі зібралися і що шанують мистецтво і що впізнають нові факти значні як за українську культуру так і за нас. Подякував від Скупщини і від себе українцям що тут існують що тут, бо мистецтво потрібне для виздоровлення душі, приємне, тривале, мистецтво тут щоб ми насичувалися чим гарним. І на кінці сказав «Будьмо!»


     Далі говорив о Варґа про життя Володимира Великого, про подію хрещення України-Русі, як він шукав яку віру вибрати для свого народу і як на кінці вирішив похрестити свій нарід вірою яка існувала і сяяла яскравістю храмів у Константинополі. Він представив як хресиянство змінило на краще самого Володимира і його нарід.
     Наталія Маркевич говорила про самі експонати виставки, яка складається з дві частини. Одна частина представлена з 22 фотографії, які представляють діяльність Володимира Великого перед хрестиянством і після. Ориганали предметів які зображені на фотографіях знаходяться у церкві Святої Софії, одній з найстарших церков. Немпожливо з технічних причин предмети насити по світі і тому сподіється що хтось прийде до Києва подивитися на ці предмети. На холограмах зобржені предмети з релігійного життя Володимира Великого зроблені лісером так що виглядають у три димензії, як справжні.
    Наталія на кінці представила групу членів товариства «Коломийка» з Сремської Митровиці, яка представить маленьку частину української культури.


     Чоловічий квінтет виконав пісню «Гей, розвивайся ти сухий дубе».


     Менша мішана група виконала пісню «Виростиш ти сину».



     Після тої частини присутні розглядали виложені екпонати і заливали українським шампанським вином. 








Нема коментара:

Постави коментар