понедељак, 21. септембар 2015.

Дводенна конференція Координації Національних рад національних меншин Сербії 19-20 вересня 2015

     19-20 вересня 2015 р. у місті Ковачіца відбулася дводенна конференція Координації Національних рад національних меншин Сербії, на якій головною темою було вироблювання Акціоного плану для «Поглавля 23».




     На конференції працювалося у групах, поділених по ресорах а саме: відділ освіти, відділ інформування, відділ культури, відділ офіційного викорестання мови і письма і була ще робоча група, яка також працювала на Матеріальних елементах для Акціоного плану для «Поглавля 23».
     Всі групи мали велике число питань, котрих мали обговорити і зробити зауваження на порушування права національних меншин у Сербії. Всі відділи обговорили всі поточні проблеми. Щодо освіти головними точками були, вироблення Протоколу про план підручників на мовах національних меншин, ініціятиви зміни протоколу про навчальні плани, вибір постійної комісії, яка має здійснювати переговори в імя Координації у Міністерстві освіти і праця на Матеріяльних елементах Акціонного плану за «Поглавлє 23» у облісті освіти. Відділ інформування обговорював проблематику приватизації локальних медій, питання меншенських редакцій у явних сервісах РТС і РТВ, вимагання від Регулятивного тіла для електронських медій щоб кабельні оператори переносили 2 програму явного сервісу РТВ, засвоєння постійної делегації для переговорів з Міністерсвом культури і інформування і праця на Матеріяльних елементах Акціоного плану для «Поглавля 23». Відділ культури працював на  Матеріяльних елементах Акціоного плану для «Поглавля 23». Відділ офіційного викорестання мови і письма працював на  Матеріяльних елементах Акціоного плану для «Поглавля 23».




     Другого дня конференції працювалося у пленумі. На засіданні всіх учасників обговорювалися теми з усіх відділ і засвоювання прпозіцій про зміни у поточних законах і рішеннях і про дотримування їх з боку державних інституцій. Голова Координації Анна Томанова Маканова повідомила про зустріч з Відділ людських прав і прав меншин Європейського парламенту, яка відбудеться у Білгороді 24 вересня 2015 р.  Вона також подала інформацію про поїздку представників національних меншин з Республіки Сербії до Європейського парламенту у Бріселесі 30 вересня 2015 р.
     Від Національної ради української меншини на конференції Координації Національних рад Сербії брали участь голова Національної ради Йозо Сапун і голова Відділу інформування у Національній раді Петро Ляхович.

      Це тіло Координація національних меншин недавн засноване але буде і працювати на тім, щоб на одному місці і разом обговорити проблематику всіх національних меншин у Сербії а потім звертатися з своїми вимогами до державних інституцій спільно через комісії-делегації, які через це і вибрані. 

Нема коментара:

Постави коментар