недеља, 22. септембар 2013.

Академія – історичний урок про Хрещення Київської Русі – України



     31 вегесня 2013 року, в залу грекокатолицької парафії Вознесення Господнього у Сремській Митровиці.
     Тому, що цього року відзначається 1025 річниця хрещення Київської Русі – України київським князем Володимиром Великим центральне відзначення у столиці України Києві, у Сремській Митровиці відбулася академія з тої ж нагоди.
     Академію – історичний урок організувала грекокатолицька парафія в особі пароха о. Владіслава Варґи у співробітництві молодого історика Дарка Тура з Сремської Митровиці. На академію були запрошені як викладачі двох емінентних істориків д-р Ненад Лемаіч з Сремської Митровиці і д-р Дюра Харді з Нового Саду. Гостями академії запршені представники міського уряду, серпської православної церкви, української і русинської Національних рад, грекокатолицькі священики і сестри з інших парафій. Представники місцевих українського і русинського культурних товариств. Представники різних масмедій та всіх зацікавлених.
     У домовлений час парафіальний зал наскрізь поповнився. Перший взяв слова організатор о. Владислав Варґа.
     Отець Варґа насамперед привітав сремського декана о. Михайла Режака, додавши, що він у добрій частині сажлужений за будову церковного залу а також і що на стіні висить велика картина «Хрещення Русі – України» і всіх вже згаданих. Він пропонував, щоб академію розпочати молитвою. Піснею до св. Володимира, яку відспівали чесні сестри Служебниці. Отец Владислав далі говорив: «Святий Володимир є нашим апостолом – рівноапостолом, великим князем, котрий похрестив великий народ, Київську Русь. Нещодавно прочитав в одній російській газеті що написали що це було Хрещення Київської Русі. Місцеві це перекладають як Росія і нормальним є, що деякі тоді питаються: «А ким тоді ми, русини і українці?» Цей рік повний ювілеїв, 1700 років «Міланського едікту», коли всі християни отримали волю, також святкуємо 1150 років Кирила і Мефодія.... Чію віру завів св. Володимир, католицьку, православну або грекокатолицьку? Всі сказали б «нашу». Всі присвоюють св. Володимира. Українці кажуть, що це був їхній княз. Русини у Куцурі на вівтарі вклали герб «тризуб» св. Володимира і написали: «Святий Володимире, зберігай свій народ!» На одному сімпозії я чув від одної російки як сказала, що св. Володимир був Російський князь. Значить, що св. Володимир повязує багато народів.
     Молодий історик Дарко Тур представив своїх старших колегів . істориків . викладачів на Філосовському Універсетиті у Новому Саді. Він передав їм слово. Найперше викладав д-р Ненад Лемаіч про початки християнства а про саме Хрещення Київської Русі і як до того прийшло і наслідки того великого чину говорив д-р Дюра Харді.
     Два історики дуже цікаво розказували історію на один цікавий спосіб і зрозумілий для всіх. Коли вони закінчили і інші мали нагоду дещо запитати або і самі щось додати. Було чути питання чому говорится «Київська Росія», як настав етнонім «Русь» тощо....
      На половині уроку о. Владислав пропонував послухати одну українську пісню. Стефан Семянів з Сремської Митровиці і Петро Закамарок заспівали пісню «Рідна мати моя».
      Отець Варґа на кінець іще додав кілька слів: «Перший русинсько-український владика Іларіон написав про св. Володимира: «Віра змінила його життя з кореня. Він свою віру жив через діла і сводоцтвом. Читав Святе Письмо і Слово Боже його змінювало у відношенні до ближніх. Він перший скасував кару смертю і продовжив розширювати милосердя на своїм дворі, Києві і цілій державі. Це хрещення перше змінило його, тоді його найближчих, ціле місто, цілий нарід а це пізніше перенеслося на всіх Південих Словян.

     Багато присутніх на цій академії дякували за запрошення, за те, що мали нагоду бути на такій цікавій події, на цікавому історичному уроці. Деякі і дещо нового  навчили про цю значну подію.      

Нема коментара:

Постави коментар