недеља, 22. септембар 2013.

1700 років Міланського Едікту

В неділю 22 вересня 2013 року у Сремській Митровиці відзначили річницю Міланського Едікту
     Святу Літургію і процесію передводив Патріярх Сербський Іріней. Центральна подія річниці Міланського Едікту у Сремській Митровиці, у суботу і неділю 21 і 22 вересня організувала Сербська Православна Церква, інституції міста і Завод збереження пам’ятників культури.
     У неділю о 9 год і 30 хвилин почалася Архерейська Служба Божа, яку служив Патриярх Сербський Іріней, а після того відбулася процесія до базіліки св. Димитрія, в чисть Константина Великого, який 1700 років тому подав волю хрестиянському світі.



    У тих церковних відзначеннях було дуже багато владик, священиків, моніхів і монахинь і багато прочан з дальших і ближчих місцевостей.


     Було також багато домашніх людей а між ними було бачити і вірних з грекокатолицької церкви Вознесення Господнього з Сремській Митровиці. У літургійній частині до багатьох священиків прилучився і парох о. Владіслав Варґа.

     Крім церковного відзначення цього великого ювілею було іще інших маніфестацій, які організовано у інституціях культури і музеях. Для молоді було організовано концерт на центральній площі міста популярної групи «Леґенде».

     З нагоди 17 століть створення едікту про вірську толеранцію, з яким хрестиянство отримало рівноправність у римському світі, у Музеї Срему організовано виставку «Хрестиянство у Сірміумі – з нагоди Міланського едікту 313. року.
     Виставку відкрито у суботу 21 вересня у Лапідаріюмі Музею Срему, присвячена цій події і про наслідки, які залашала у Сірміумі.

     На виставці представлено 40 експонатів повязаних з ранохрестиянським періодом а окрему увагу присвячується чотирмя репліками надгробних плет, оргінали котрих знаходяться в Археолошкому музеї Заґребу.

Нема коментара:

Постави коментар