субота, 11. мај 2013.

Річні Збори Товариства української мови, літератури і культури «Просвіта»


     10. травня 2013 року, приміщення Української Національної Ради, Новий Сад. Того вечора до приміщення УНР зібралося дві десятки українців з чотирйох осередків: Сремської Митровиці, Інджії, Нового Саду і Вербасу, щоб відбути Річні Збори Товариства «Просвіта» з Нового Саду.




    Збори відкрив голова Товариства Мирослав Гочак. Зараз на початку пропонував Порядок денний, який прийнятий членством Зборів. Зборами керував Мирослав Гочак, який довго викладав про діяльність Товариства від останніх Зборів, Які відбулися перед двома роками. Він зараз наголосив, що моглося зробити і більше, яле тому зібралися Збори, щоб оцінити дворічну діяльність.
    4. лютого 2011 року відбулося засідання Керівної Ради Товариства, яка займалася підготовкою Річних виборчих Зборів. Того року мусілося усучаснити і доповнити Статут Товариства, через зміни у державному законі про спілки громадян. Той Статут схвалений на Зборах, 16. квітня,  у Новому Саді, оброно нове керівництво у складі Керівної Ради, головою обрано Мирослава Гочака, заступником голови Івана Дацишина а секретарем Стефана Сем’яніва.
     19-21. серпня 2011 року перебували три члени Товариства «Просвіта» а саме Мирослав Гочак, Мирослав Мельник І Мирослав Калинюк у Києві на Світовому Форумі Українців.
     5. листопада організовано поїздку до Сомбору на партизанський цвинтар, де в присутністю Посла України, священики відслужили панахиду загеблим воїнам 3. Українського фронту а потім пустили вінки на річку Дунай коло Батини.
     9. листопада організовано День української мови і писемності.
     19. грудня організовано передання Вефлиємського вогню миру.
     У 2012. році організовано такі заходи:
     11-22. березня організовано прийом і пригощення Миколи Хрієнка, журналіста газети «День» з Київа, який пізніше писав про українців Балкану. У Новому Саді організовано виставку знимок з проекту «Українці за Уралом».
     9. листопада організовано День української мови і писемності з присутнісю гостей: Андрій Хевка, писемник і перекладач з Словенії і Руслан Телецький з України, знавець Шевченкової біографії і творчості і аутор збірки фотографій Шевченкових пам’ятників у світі.  
     10. листопада організовано поїздку до Сомбору.
     23. грудня організовано передачу Февлиємського вогню.
     На кінці констатовано, що моглося зробити і більше, але з даними обставинами щодо фінансів, і це вважається добрим.
     Іще розмовлялося про запляновані активності Товариства «Просвіта» у майбутньому. У скоріший час має вийти з друку іще один номер часопису «Українське слово». Також запляновано 2014. року організувати велику маніфестацію відзначення 200 років від народження Тараса Шевченка. Буде організовано і цього року поїздку до Сомбору, відзначення Дня української мови і писемності і займатися видаванням книжок, яких авторами українці з наших просторів. 

Нема коментара:

Постави коментар