недеља, 15. фебруар 2015.

Стрітення Господнє у Сремській Митровиці, 2015 р.

     За церковним календарем 15 лютого святкують Стрітення Господнє. Відзначають його в пам'ять про те, як Свята Діва Марія принесла до Єрусалимського Храму Ісуса Христа на 40-й день після його народження.
     У народі ж 15 лютого теж вважалося особливим. У давнину в цей день спостерігали за погодою з ранку до вечора, а іноді навіть записували її погодинно. Адже за народними уявленнями 15 лютого зима зустрічається з весною.
     У день Стрітення Господнього в церквах, за традицією, освячують свічки. Традиція ця походить зі стародавнього звичаю влаштовувати в день Стрітення хід містом із запаленими світильниками (на зразок хресного ходу). Існує також повір'я, що ці свічки охороняють житло від удару блискавки. Коли в цей день приходили із церкви додому, то запалювали свічку. За народними віруваннями це захищало дім та майбутній урожай.




     У нашій церкві Вознесення Господнього у Сремській Митровиці на сьогоднішній Службі Божій також посячено свічки, які були з особливою увагою прикрашені. Після Богослужіння всі понесли посвячені свічки додому.

Нема коментара:

Постави коментар