понедељак, 2. мај 2016.

Великдень у нашій парафії

2 травня 2016 року у Сремській Митровиці. Одне з найбільших християнських свят – Великдень спадає у найбільш радісну подію у нашій церкві. Хоч цілий великодний цикл зміщує в собі довгий час посту і утремання від розваг, веселощів, їжі, а Квітна неділя приносить маленьке опущення, а за нею Страсний тиждень, який насечиний смутком, самий Великдень приносить вибух радости і розваг.


     Радість приходить вже з Великодним Утренням з чином процесії навколо церкви, несуться горогви, співаються великодні тропарі, коли звонять звона. В нашій церкві ця подія виглядає ще гарнішою бо у процесії і церкві обслуговують хлопці вбрані у українські костюми, які сторожили коло Ісусового гробу від пятниці до недільного ранку.


 Зайшовши до церкви, співються великодні наспіви а найчастіше «Христос восрес із мертвіх, смертію смерт подолав і тим, що в гробах життя дорував!». У церкві по підлозі розташовані численні кошики, цього разу було їх біля ста, з яких виглядають гарні паски, шинка, ковбаса, сир, крашанки, писанки, деякий цвіт, свічка. Все це, після довгого посту, приманює своїм виглядом і запахом.

     Підчас проповідді о. Владіслав вітав парафіян з Великодним а ще прочитав і вітання нашого Апостольського Екзарха кир Юрія Джуджара.


     Приступилося до посвячення пасок і іншого а потім настали взаємні вітанна між парафіяними. Придивлялися хто спік кращу паску або написав гарнішу писанку.
    На Великодній центральній Службі в церкві було менше людей, але і ця Служба Божа також гарна свої змістом через спів Великодних тропарів і пісень.


 По закінченні Богослужіння всі вірні приступили до мировання а наймолодші отримали по одну крашанку.


    Саме після цьої Служби відбулося найкраще представління. Діти – учні української мови або дитячий ансамбль «Коломийки» виводили гаївки. До цього їх приготовили мистецький керівник Микола Ляхович і учителька української мови Славка Канюга.
     Всім було цікаво дивитися як діти танцюють по колі і співають гарних пісень.




 На кінці і самі старші і всі інші діти, які були присутніми, взялися разом з дітьми до кола і всі разом виводили гаївки. Це перший раз, що таке показувалося у нашій парафії але сподіємося, що це перейде у традицію у нашій парафії і товаристві «Коломийка».
    Наш журналист на Радіо Новий Сад Василь Дацишин, побачивши відео-запис цьої події на Фейсбуці, поділився таким коментарем: «Файно, аж хвилі дрожіння проходять крізь мене, коли бачу що ті діти збережуть у пам'яті ті яскраві Святкові звичаї. Вони цього ніколи не забудуть, навідь після багато років блудіння життєвими стежками. І одного дня, коли хтось подумає, що, можливо усе минуле наших предків було пишло на марно, розбудяться ті колишні діти, згадають і своїх дітей навернуть на стежку збереження традицій. Одночасно, це буде й подяка за старання керівників Товариства, подяка людям, що підтримували цю важку, але одночасно й шляхетну долю носіїв української свідомості у діаспорі.»

Нема коментара:

Постави коментар